Neviditelný - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (E-knihovna, 2015)
Expresivní román významného představitele české psychologické prózy vykresluje tragický úpadek degenerované rodiny venkovského továrníka. Vypravěčem a protagonistou tragické rodinné kroniky je cílevědomý mladík z chudé rodiny Petr, který se po studiích oženil s dědičkou prosperující továrny Soňou. Zdánlivě nadějný svazek se však ukáže být začátkem tragického konce. Prvním příznakem a jakousi personifikací katastrofy je Sonin duševně nemocný strýc, který se domnívá, že je neviditelný a rodinu tyranizuje svými představami a pronásledováním. Poté, co vážně ohrozí Soňu, se podaří umístit "neviditelného" v psychiatrickém ústavu, je ale již pozdě - šok, genetické dispozice a chování panovačné tety odstartují duševní poruchu i u Soni samotné a ohroženým se stává její malý synek... Jeden z nejvýznamnějších románů Jaroslava Havlíčka obměňuje jeho typický maloměstský motiv rozpadající se společenské slupky, představované vážně narušeným jedincem. Výrazný, místy až groteskní děj inspiroval v roce 1988 režiséra jiřího