Helimadoe - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (E-knihovna, 2015)
Psychologický román je půvabným příběhem dospívání studenta z konvenční měšťanské rodiny, v němž hraje rozhodující úlohu pět svérázných dcer venkovského lékaře. Název posledního autorova románu je složen z počátečních písmen pěti ženských jmen (Heleny, Lídy, Marie, Dory a Evy) pěti dcer maloměstského lékaře a svérázného sociálního buřiče. Ve vlastním domě se lékař projevuje jako tyran, který dcery vychovává podle svých neobvyklých představ a jejichž odlišné povahy připravují vychovanému a plachému chlapci nejednu horkou chvilku. Jen jedné z pěti dívek však patří mladíkova první hluboká láska, té, která má nejvíce z otcovy nátury a neúmorné vitality, a která jediná se nakonec vzbouří a odchází z tísnivého maloměstského prostředí za svým pomyslným štěstím.