U nás. - Jirásek, Alois, 1851-1930 (E-knihovna, 2015)
Čtyřdílná románová kronika malého města v době národního obrození. Díl třetí. Kronika z fiktivního města Padolí, jemuž se stal předlouhou autorův rodný Hronov, se odehrává v první polovině 19. století, v době předcházející revolučnímu roku 1848. Hlavní postavou je zde netypicky katolický kněz Havlovický, který řeší nejen osobní problémy obyvatel Padolí, ale snaží se i o ekonomický a vlastenecký rozvoj městečka.