Cesta Ostravana do Ameriky leta Páně 1893 - Jičínský, Vilém, 1832-1902 (Moravskoslezská vědecká knihovna, 2012)
Vyprávění o cestě, kterou na konci devatenáctého století podniknul autor z Ostravy do Spojených států. Při svém putování navštívil nejen velkoměsta na východním pobřeží USA, ale i Niagarské vodopády či Kanadu.