Básně z koncentračního tábora - Čapek, Josef, 1887-1945 (Bratři Čapkové, 2018)
Soubor básní, které Josef Čapek sepsal v posledních letech života, v mezních podmínkách koncentračního tábora v Sachsenhausenu. Hlavní sílu dává veršům této sbírky samozřejmě hrůzná zkušenost, kterou reflektují. Ani v podmínkách koncentračního tábora však Josef Čapek nepřestal být výsostným a kultivovaným literátem, který pro svá vyjádření hledal expresivní a emotivně silný, ale zároveň formálně precizní tvar.