Lurdy - Zola, Émile, 1840-1902 (E-knihovna, 2017)
Kritický pohled na pouť do města zázračných uzdravení je úvodním románem Zolovy sociální trilogie. První titul silně sociálně a protiklerikálně zaměřené románové trilogie "tří měst" Lurdy-Řím-Paříž z pera francouzského naturalistického klasika. Očima kněze Pierra, který ztratil svou víru, sleduje autor cestu zubožených nemocných vlakem do zázračného poutního města a kriticky se zamýšlí nad lidskou potřebou iluzí, klamů a falešných nadějí.