Paříž - Zola, Émile, 1840-1902 (E-knihovna, 2017)
Román Paříž je posledním z trilogie pojmenované názvy měst, která znamenala vyvrcholení Zolova boje proti katolickému klerikalismu. Děj se rozvíjí kolem postavy kněze Pierra Fromenta, který pozbývá všech ideálů o svém povolání tváří v tvář nesmírné bídě pařížské chudiny a lhostejnosti bohatých k jejímu utrpení a na závěr knihy se cele přiklání k pozemskému životu. Kromě osudu protagonisty kreslí Zola stejně působivý obraz svého rodného města s jeho nesmiřitelnými protiklady, s pohledy do života nejrůznějších společenských vrstev i s převratnými vymoženostmi té doby.