Stín kapradiny - Čapek, Josef, 1887-1945 (Bratři Čapkové, 2018)
Baladický příběh dvou mladých vesnických pytláků, kteří zavraždili hajného a před trestem se skrývají v lesích. První zločin je následován dalšími, a tak oba mladíci na útěku za sebou zanechávají krvavou stopu tak dlouho, až jsou konečně dopadeni a své činy zaplatí životem. Autor citlivě vykreslil vnitřní proměnu, způsobenou několikadenním skrýváním v nesmiřitelném tichu přírody - od původního furiantství ke strachu, vzájemnému obviňování a výčitkám svědomí až ke konečné rezignaci.