Se žlutou hvězdou - Poláček, Karel, 1892-1945 (E-knihovna, 2016)
Deníkové záznamy významného českého humoristy a publicisty zachycuje autorovy glosy a poznámky, které psal v posledním období svého života, v roce 1943. Doba vzniku těchto poznámek Karla Poláčka je spjata se dny, v nichž očekával transport do terezínského koncentračního tábora. I proto jsou spisovatelovy názory a postřehy ovlivněny touto budoucí událostí: nalezneme v nich obavy a nejistoty, které v tomto běsnícím čase prožíval. Není jistě náhodné, že si v jednom okamžiku vybavuje Balzacův citát, který je sice o denním tisku, ale právě v totalitní nacistické éře dostává novou, univerzální platnost: "Budou hubit ideje, systémy a lidi a právě tím rozkvetou a bude se jim dařit. ... Zlo se stane skutkem a nikdo jím nebude vinen". A Poláček k tomu výroku už jen bolestně poznamenává: "Člověk se může dopustit pouze malého zla a za malé zlo si odpyká velký trest. Veliké zlo se vymyká všem sazbám trestního zákona."