Bylo nás pět - Poláček, Karel, 1892-1945 (E-knihovna, 2016)
Půvabná knížka vyprávění o dobrodružstvích pěti nezbedných chlapců z malého českého městečka, psaná formou dětského deníku kupeckého synka Petra Bajzy. Rok na maloměstě, viděný klukovskýma očima, připomíná všechny sezónní dospělé i dětské zábavy, životní styl i hierarchii obyvatel malého města za první republiky. Kouzelná knížka, napsaná v době okupace, byla zároveň i autorovým posledním dílem a našla velkou odezvu mezi čtenáři všech věkových kategorií.