Hnízda - Kováčová, Kateřina, 1982- (Oceněná díla, 2017)
Literární debut české básnířky a vysokoškolské pedagožky, za který autorka získala v roce 2005 Cenu Jiřího Ortena. Vyzrálou prvotinu rozložila Katřeina Kováčová do tří oddílů: v prvním ("Zakřečím") sesbírala stručné poetické záznamy, pět básní je obsaženo ve druhé části ("Z vrány napršelo") a závěrečný blok pak tvoří próza "Sršní kámen". Autorčina kompozice výsledně působí jako vyhraněný literární útvar, v němž se objevuje nejen krajina dětství a domova, ale především kontrastní mezilidské vztahy, jež jsou ovšem mnohdy oděny do syrového i bolestného hávu. Realita života a skutečnosti se tak pro básnířku stává zcela zásadním motivem, který je zpracován přímočaře, bez příkras a s autentickou věrností.