Petrolejové lampy - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (E-knihovna, 2016)
Nejznámější autorův román, umístěný do rodné Jilemnice, je realistickou studií maloměsta v poslední třetině minulého a na samém počátku dvacátého století. Kniha je mistrným pohledem do psychologie hrdinky, která se celým svým založením ostře odlišuje od maloměstského prostředí. Její životní příběh je historií touhy po štěstí a nepoddajné životní síly. Z dvojí roviny, společenské a individuální, odkrývá autor groteskní tragiku zápasu s nešťastným manželstvím a nepřátelským prostředím malého města. Realita vidění, jehož důslednost je jednou z příčin přesvědčivosti a autenticity příběhu, vylučuje smírný konec, je však souznačné s vírou ve vítězství člověka nad osudem.