Jaro v domě : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Posmrtně vydaná novela z autorovy pozůstalosti vypráví o životě obyvatel činžovního domu na pražském předměstí ve 20. letech. Jádrem novely je příběh o proletářské dívce Agátě, která je terčem záletů starších osamělých mužů. Dívka všem útokům odolává a zamiluje se mladého chlapce, který ji však opustí. Nakonec se stane manželskou obětí starého hodináře.