Máňa : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Prozaická prvotina J.Havlíčka je autobiografickou vzpomínkou na počátek a průběh citového vztahu k budoucí ženě. Kromě osobního milostného příběhu líčí velmi sugestivně dobovou atmosféru malého města Jilemnice v době po první svět. válce a zachycuje mentalitu tehdejší mladé generace.