Muž sedmi sester : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Románová groteska o "životním vtipu" nenápadného úředníčka, spáchaném na sedmi sestrách jedné maloměstské rodiny. Přes sedmdesát let čekala v pozůstalosti na vydání výsměšná románová zkratka, prvotina klasika české psychologické prózy. Její šklebný námět i zpracování byly po dlouhou dobu pro vydání neúnosné. Na samém počátku 20. let, kdy byl román psán, mohl být chápán především jako pornografie a autorovým záměrem jistě bylo především šokovat. Cynicky dekadentní pohled na středostavovskou "šosáckou" morálku na straně jedné a přeci jen předsudečně omezený autorův pohled na ženy a na ženskou erotiku na straně druhé dává autentický obraz atmosféry sklonku první světové války na českém (nejen) maloměstě.