Prodavač času : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Posmrtně vydaný soubor Havlíčkových krátkých próz je rozdělen do tří cyklů, v nichž autor vyslovuje srozumitelnými symboly nenávist k násilí, víru ve vítězství dobra a obdiv k prostým lidem. Prodavač času představuje autorovu nejzralejší (posmrtně vydávanou) prózu. Kniha zahrnuje psychologické povídky s problematikou všedního dne a boje člověka o existenci. Kniha plná hořkého životního pesimismu, také však věrné lásky k životu. 38 povídek, z nichž 12 bylo roku 1968 otištěno poprvé, představuje téměř komplet Havlíčkovy povídkářské tvorby. Na konci prvního oddílu se autor rozloučil s mládím, na konci druhého překračuje hrdina práh života a smrti, na konci třetího hrdina sice již zemřel, ale prožil život plný lásky a boje.