Synáček : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Psychologická novela, jejímž hrdinou je maloměstský mluvka, kterého proměňuje láska k těžce nemocné dívce v obětavého a opravdového člověka. Děj se odehrává v malém městečku v Podkrkonoší na konci min. st. a hlavními postavami jsou dva již od dětství nerozluční přátelé rozdílných povah. Hlavní hrdina se po přítelově smrti ujme jeho churavé dcerky, aby jí v manželství zpříjemnil zbytek života. Ze starého mládence se stává utěšitel a opatrovník. Po smrti manželky ztrácí smysl života.