Ta třetí : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Příběh drobného úředníka z konce 1. republiky, který kličkuje mezi dvěma láskami, ztrácí obě a vše končí téměř karikaturně trapnou sebevraždou. Ústřední hrdina, průměrný typ maloměstského úředníčka, váhá mezi láskou k mladé, vášnivé krasavici nezávislé na poutech měšťácké a společenské konvence na jedné straně a na druhé straně ke skromné, důvěřivé a obětavé sestřenici. Svou váhavostí zkomplikuje život oběma ženám, obě ztrácí a svou situaci řeší neplodnou sebevraždou.