Útěk z civilizace : Havlíčkova Jilemnice - Havlíček, Jaroslav, 1896-1943 (Krkonošské muzeum, 2015)
Novela, jejíž hrdina, obyčejný český mladík, se pokusil uprchnout z tísnivých poměrů a začít nový život v sugestivně vykresleném prostředí tahitských ostrovů. Próza byla poprvé otičtěna ve sborníku Dvanáct poutí světem roku 1941.