Hedvika a Ludvík - Poláček, Karel, 1892-1945 (E-knihovna, 2016)
Rozsáhlá povídka z konce dvacátých let 20. století, karikující staré maloměstské rodinné tradice, je příběhem jedné rodiny, která se postupnými rozvody a vymíráním vlastních i nevlastních rodičů stává společností sourozenců ve věku od 1 do 60 let. Když zemře titulním hrdinům jejich maminka, tatínek se po roce povinného truchlení rozhodne znovu oženit. Jeho vyvolená se stane brzy matkou, takže Hedvika s Ludvíkem mají rázem o jednoho sourozence navíc. Ale ani tatínek dlouho nevydrží a zanedlouho i on odchází na onen svět. Poté navodí pro změnu zásadní změnu v rodinném soužití nová maminka Hedviky a Ludvíka, která se znovu provdá. Motiv umírání a nově uzavíraných svazků, z nichž se rodí další potomci, trvá v Poláčkově novele zhruba šedesát let. V jejím závěru jsou proto Hedvika a Ludvík paradoxně mnohem starší než jejich noví rodiče, ale i v kmetském věku se snaží je "poslouchat" a plní jejich příkazy a nařízení, což vede k humorným situacím a laskavé, úsměvné atmosféře celého příběhu.