Tonoucí stíny - Hora, Josef, 1891-1945 (E-knihovna, 2016)
Sbírka veršů klasika české poezie, pocházející z roku 1933, je baladickou reflexí zamýšlející se nad proměnami lidského údělu. "Tonoucí stíny" (1933) jsou napsány v období třicátých let, v nichž je básnická tvorba Josefa Hory ponejvíce charakterizována jako "poezie času a ticha". Hora se navíc pokouší atmosféru této doby zvýraznit i mnohdy sociálními baladami, které vycházejí z dobové problematiky a v lyrických tónech poukazují a staví lidský úděl do pozice, v níž se střídají motivy lásky a smrti. Vedle těchto prvků dokáže Hora ve svých verších zobrazit i pocity samoty, úzkosti a obav nebo marnosti a zmaru.