Dvě minuty ticha - Hora, Josef, 1891-1945 (E-knihovna, 2016)
Sbírka veršů vynikajícího představitele české poezie první poloviny dvacátého století, poprvé vydaná roku 1934, obsahuje především autorovy osobní reflexe. Sbírku Josefa Hory lze zařadit do proudu spirituálně laděné poezie, v níž je hlavní úloha svěřena tichu, přemítání a tlumenému dotyku s okolním světem. Pocity samoty nebo útěky do vlastního, uzavřeného nitra se pro Horu stávají odrazem jeho vědomí, zrcadlením soukromého světa, v němž je stále častěji skloňována beznaděj i strach ze smrti. Tyto pochmurné nálady se konečně objevují i v titulní básni reagující na konkrétní dobovou událost, jíž se stalo tragické důlní neštěstí v Oseku na Teplicku, při němž zahynula více než stovka osob.