Domov - Hora, Josef, 1891-1945 (E-knihovna, 2016)
Podmanivá sbírka veršů Josefa Hory, kterou autor dokončil v roce 1938, kdy se země ocitla ve smrtelném ohrožení německým fašismem. Celou sbírkou Josefa Hory se prolínají jako základní motiv historické mezníky českých dějin, v nichž ožívá slavná minulost. Touto metaforou zároveň básník vyjadřuje přesvědčení, že národ je nezničitelný a nemůže zahynout. Nejznámější básní tohoto souboru je pak závěrečný "Zpěv rodné zemi", který se v majestátním, patetickém i generačním gestu ohlíží za porážkami, prohrami i utrpením, jimiž země mnohdy procházela, přesto však vždy dokázala tyto křivdy, nesváry a trýzně přečkat a dočkala se lepší budoucnosti.