Řím - Zola, Émile, 1840-1902 (E-knihovna, 2017)
Druhý román Zolovy žalující, sociální a protiklerikální románové trilogie, propojené ústřední postavou pochybujícího kněze Pierra Fromenta. Cesta mladého kněze, zachváceného hlubokou krizí víry tváří v tvář světské bídě, pokračuje po deziluzi ze zázračných Lourd přímo do Svatého města. Ani tady se mu však nevede lépe, zbytky jeho snů o křesťanské myšlence, která by měla vést lidstvo ke štěstí, znovu narážejí na obrazy děsivé ubohosti a nutí Pierra k chmurným úvahám o směřování lidského plemene.