Měsíce - Toman, Karel, 1877-1946 (E-knihovna, 2017)
Slavná a dnes již klasická sbírka Karla Tomana, poprvé vydaná roku 1918, je složena z dvanácti básní, z nichž je každá věnovaná jednomu měsíci v ročním období. Časový prostor jednoho roku dal Karlu Tomanovi příležitost, aby v lyrické kompozici rozehrál pestré obrazy, týkající se sice nejrůznějších témat, ale přesto motivicky spojených s jednotlivými měsíčními periodami. Proto se tu objevuje například březnová příroda, chystající se k vzepětí po nucené zimní pauze, letní polní práce, podzimní sklizeň doprovázená prvky holých stromů bez listí, ale i historické podobenství o dávném červencovém dni, kdy došlo na kostnickém koncilu k upálení Jana Husa. Toman v této sbírce mistrně prolíná koloběh krajinných proměn, lidskou sounáležitost, momentky ze všedních událostí nebo naopak významné dějinné okamžiky. Vzniklo tak příznačné podobenství o lidském bytí, které je naplněno symbolickými odkazy, zjitřenými pocity i nadějemi v lepší budoucnost.