Sluneční hodiny - Toman, Karel, 1877-1946 (E-knihovna, 2017)
Čtvrtá sbírka veršů významného českého básníka, žurnalisty a autora francouzských překladů, která byla poprvé vydána roku 1913. Podobně jako třech předcházejících sbírkách se Karel Toman věnuje i zde intimní a reflexivní poezii. Jeho lyrické tóniny zároveň zaznamenávají i básníkův vztah ke společenskému dění i k prostředí, v němž se (třeba pouze dočasně) pohybuje. Je to zřetelné zvláště ve druhé části tohoto souboru, kde Toman popisuje zážitky z cest, zvláště pak ze svého francouzského pobytu. Toman dokáže zpracovat i přírodní motivy, všímá si třeba, jak se mění krajina v různých ročních obdobích a také se tu objevuje i prvek tuláckého života, jenž v je básníkově podání zdůrazněn neklidem a nepokojem, působícím jak na vnitřní svět člověka, tak i na jeho vizuální vnímání světa, kterým putuje a prochází.