Spánek rozumu plodí nestvůry - Poláček, Jan, 1957- (Oceněná díla, 2017)
Psychologický román z doby totalitního režimu vypovídá nejen o patologických vztazích mezi rodiči a dětmi, ale i o depresivní atmosféře totalitní reality. Hrdinou románu je člověk, vyrůstající v rodině, kde vládnou autoritativní ženy a po odchodu otce je vydán na milost a nemilost matce, která ho od dětství psychicky deptá a která jeho erotické dospívání promění v noční můru. Hrdinův vztah k matce je patologický, nedokáže se od jejího vlivu oprostit ani jako ženatý, ani jako rozvedený, a dokonce ani její smrt ho od ní neosvobodí. Nakonec zcela dezorientovaný ve světě, v němž nedokáže sám žít, se dopustí tragického činu,jímž se definitivně prolomí bariéra zbytku jeho zdravého rozumu.