Děvčátko, rozdělej ohníček : (Na cikňi na bari, čarav tro voďori) - Šmaus, Martin, 1965- (Oceněná díla, 2017)
Prvotina českého autora oceněná Literární cenou Knižního klubu je hořkou baladou o osudu cikánského chlapce, ztraceného v labyrintu současného světa. Autor provází Andrejka, svého tragického hrdinu, od jeho prvních krůčků na slovensko-polském pomezí přes dětství v romské komunitě pražských a plzeňských ulic, ústrky ve škole, první lásku k bílé dívce a první pobyt ve výchovném ústavu. Jeho touha po lepším životě naráží na nezájem a nepochopení nejen ve většinové společnosti, ale i u vlastní sociálně nepřizpůsobivé rodiny. Ještě neplnoletý se rozhodne se svou mladičkou příbuznou opustit město a vrátit se zpátky do rodné vesnice s nadějí, že tak unikne věčnému ponižování a pronásledování. Osadu, kde se narodil, už nenachází, nikdo ho nevítá s otevřenou náručí, postupně mu ale místní vesničané umožní pracovat a skromně uživit svou družku a dcerku. Jednoduché štěstí nemá dlouhého trvání, i v opuštěné slovenské vesnici se najdou lidé, kterým pouhá existence této rodiny vadí a vybíjejí si na ní vlastní vztek a zklamání.