Zápisky z nemoci - Hora, Josef, 1891-1945 (E-knihovna, 2016)
Závěrečný opus vynikajícího českého básníka první poloviny dvacátého století, který s největší pravděpodobností vznikl v průběhu roku 1944. V okamžiku, kdy Josef Hora zaznamenává tyto verše, je už těžce nemocný. Jeho choroba je natolik intenzivní, že mu již neumožňuje vést plnohodnotný život. Možná i z tohoto důvodu se básník uchyluje do minulosti, vzpomíná na dobu svého mládí, na přátele, na to, co ho kdysi dokázalo okouzlit a připravilo mu chvíle štěstí a hlubokého uspokojení. Několik básní je ovšem věnováno i tehdejší žhavé přítomnosti, kdy vrcholila druhá světová válka a kdy básník dychtivě očekával, že tato vražedná jatka brzy a definitivně skončí. .