Kniha apokryfů - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Kniha apokryfů shrnuje drobné povídky z téměř dvacetiletého období Čapkovy tvorby, v nichž autor moderním způsobem obměňuje náměty z mytologie, historie i klasické literatury. Jsou to vesměs příběhy filozoficky traktované, v nichž autor dává biblické, historické či klasické literární látce soudobé vyznění. Svou předlohu volně obměňuje, zlidšťuje a aktualizuje její tradicí zmrtvělé hrdiny, jimž dává vyslovovat mravní zásady člověka 1. poloviny 20.století.