Válka s mloky - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Světově proslulý utopistický román, kterým Čapek v roce 1936 poukázal na nebezpečí rozmachu fašismu a reálnou hrozbu 2. světové války. V Tichém oceánu objevil starý námořní kapitán van Toch, původem Čech, podivuhodně učenlivé mloky podobné člověku. Vládci jednotlivých zemí začali využívat a zneužívat mloky ve svůj prospěch například k lovu perel, ale i jako pracovní sílu na podmořských stavbách. Mloci dostali i zbraně na ochranu před žraloky. Potřebují však stále větší prostor a tak nakonec vyhlašují lidstvu válku a hrozí je vyhladit zbraněmi, které jim lidé sami dali. Záhubu lidské civilizace odvrátí až šovinismus, který panuje nejen mezi lidmi, ale i mezi mloky a který jejich útočnou jednotu nakonec rozleptá.