The brothers Karamazov - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Recovering the Classics, 2015)
Vrcholné dílo ruského klasika, které se stalo jednou ze základních hodnot nejen ruské, ale i světové literatury 2. poloviny 19. století. Rozsáhlý společensko-kritický román je syntézou autorových náboženských, filozofických a etických názorů a je považován za vrchol jeho uměleckého i duchovního vývoje. V osudu rodiny Karamazových, otce a tří synů, z nichž nejstarší je obviněn z otcovraždy, Dostojevskij beletristicky zpracoval v zásadě autentický případ. Román ale není jen obhajobou hlavního hrdiny, či konvenční kritikou společenských poměrů, ale především vyjádřením pevné víry v nastupující pokolení. Na čtenáře působí bohatou galerií postav v dramatickém a dynamickém ději, mistrným obrazem života ruské společnosti v 60. letech 19. století a v neposlední řadě i mnoha autobiografickými prvky.