The picture of Dorian Gray - Wilde, Oscar, 1854-1900 ([nakladatel není známý], 2013)
Jediná rozsáhlejší próza proslulého anglického autora je fantastickým příběhem, v němž se hříšný život mladého světáka promítá do jeho portrétu. Fantastický příběh, v němž se hříšný život mladého aristokratického světáka promítá do jeho portrétu, který stárne a rok od roku jeví stále výraznější stopy hrdinova odpudivého života, zatímco on sám zůstává stále mladý a krásný. Autor tak předvádí rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem: zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho dokonalá podoba na plátně stárne a stává se stále ohyzdnější podle toho, jak postupuje jeho mravní úpadek a kolik mladých lidí přivedl do zkázy.