Barry Lyndon - Thackeray, William Makepeace, 1811-1863 ([nakladatel není známý], 2012)
Klasický román s historickým pozadím psaný formou fiktivních pamětí irského šlechtice, zachycuje obraz evropské společnosti koncem 18. století. Zchudlý irský šlechtic se od mládí živí různými způsoby a nakonec se nechá naverbovat do armády. Celý svůj život podvádí, karbaní a lže, jeho sebevědomí a touha po penězích ho vedou do nejrůznějších dobrodružství, přesto ale dokáže vzbudit sympatie svým vtipem a lehkovážností. Když se jeho touhy splní a on se ožení s bohatou šlechtičnou, poznává na vlastní kůži, že jeho představy o životě mezi společenskou smetánkou měly se skutečností málo společného. Podaří se mu rozházet manželčino jmění a nakonec umírá ve vězení zatrpklý a v nenávisti vůči celému světu. Román je autorovou prvotinou a jeho ironický styl i pronikavý pohled na život anglické šlechty zařazuje dílo ke klasice končícího anglického romantismu 1. poloviny 19. století.