Don Juan - Gellner, František, 1881-1914 (E-knihovna, 2016)
Rozsáhlá veršovaná skladba, kterou František Gellner publikoval poprvé roku 1914 na pokračování v příloze Lidových novin "Večery". Před tragickou smrtí Františka Gellnera směřovala jeho poezie stále více k epickým rozměrům, což potvrzuje i tato básnická poéma. V sedmi kapitolách zachycuje Gellner příběh bujného španělského milovníka a později i velkého svůdníka, jehož představuje nejprve jako mladíka, kterého vychovává jeho strýc. Manželkou strého strýce je ovšem mladá a velmi půvabná dívka. Don Juan proto vzplane ke své tetě plamenným citem, čímž ovšem rozdmýchá strýcův hněv, před nímž je nucen uprchnout. Vztah k ženám ho pak ve světě vrhá do řady dalších milostných dobrodružství. V Donu Juanovi se Gellnerovi podařilo nejen zpracovat klasické a tradiční téma, ale navíc mu titulní postava umožnila, aby jejím prostřednictvím vyjádřil své postoje, životní filozofii i osobní problémy.