Gorazdův limit - Mornstein, Vojtěch, 1955- (Oceněná díla, 2017)
Románová fikce o zablokování dálnice D1, která vede napříč Českou republikou, se odehrává na začátku třetího tisíciletí. Jednoho dne se stane realitou prognóza profesora Gorazdy - provoz na dálnici D1 překoná svůj limit a dojde k jejímu zablokování. Zůstávají na ní stát autobusy s rozjásanými účastníky fotbalového zápasu Německo-Dánsko, stejně jako auta plná fanoušků populární hudební skupiny, vracejících se z pražského koncertu. Plynulému provozu nijak nepřispívají vozy návštěvníků brněnských veletrhů ani rodin s dětmi, mířících na víkend. Poslední ránu mu pak uštědří nesčetné přetížené kamiony. Na několik hodin zavládne absolutní chaos provázený bouračkami, převrženými kamiony, výbuchy, požáry, zraněnými i mrtvými. Autor dokáže skvěle dávkovat napětí, jindy zase svůj příběh odlehčit pomocí černého humoru.