Heinovské noci : (1960) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (E-knihovna, 2017)
Jedna z nejznámnějších poém české poezie ve dvacátém století, kterou básník Karel Šiktanc napsal roku 1960 a věnoval ji lidické tragédii. V básnické skladbě "Heinovské noci" zachycuje Karel Šiktanc lidickou tragédii výsostnými výrazovými prostředky, které jsou zdůrazněny smyslem pro dramatičnost a bohatou metaforikou. Roku 1942 byla obec Lidice (nedaleko od Kladna, tedy v místech, kde autor prožil své dětstství) německou brannou mocí srovnána se zemí a vymazána z mapy.Tuto brutální událost zpracoval Šiktanc zvukomalebným jazykem, umocněným pravidelným rytmickým taktem, přičemž základní téma je neustále vyvoláváno opakujícím se refrénem, v němž se v záměrném paradoxu objevuje i silný milostný motiv.