Nebožka smrt : (1963) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (E-knihovna, 2017)
V cyklu šesti rozsáhlejších básní nazvaných "Nebožka smrt" (1963) rozehrává Karel Šiktanc kruté, avšak vizuálně působivé příběhy, v nichž hlavní úlohu představuje, jak ostatně napovídá samotný titul, smrt v nejrůznějších podobách. Sbírka Karla Šiktance nachází předlohu ve venkovských reáliích, na místech, kde se zdánlivě prostý pohřeb stává rituálem a kde se masopustním veselím či karnevalovým mumrajem křísí starodávné, tak trochu pohanské obřady, v nichž i samotná srmt zaujímá důstojné postavení. Proti ní je však postaven smysl lidského skutku, jemuž se někdy podaří vzhledem ke své podstatě alespoň na chvíli všudypřítomnou smrtku zdolat a tím ji vlastně dostat do role nebožky. I v této sbírce Šiktanc osvědčuje své básnické kvality, z nichž tentokrat vyniká jak smysl pro dramatickou kompozici, tak i jazyková bravura, jež se projevuje zvláště v narativní poloze.