Před padesáti lety : drobné vzpomínky z minulosti. - Herrmann, Ignát, 1854-1935 (E-knihovna, 2017)
Vzpomínky na život v Praze v 70. a 80. letech 19. stol., zvláště na Ferdinandově (dnešní Národní) třídě, na její obchůdky, kavárny, hospůdky i na lidi, již je navštěvovali, i na přepravu železničních vagonů ze Smíchova přes Karlův most na nádraží. Vzpomínky pražského novináře a spisovatele na život i podnikání v Praze, psané formou fejetonů do Národních listů v letech 1921-1922. Většina vzpomínek je věnována obchodnímu i kulturnímu životu na dnešní Národní třídě v jejích knihkupectvích, restauracích (do nichž chodil mj. i Jan Neruda, malíř František Chalupa, básník Bohdan Jelínek, překladatel J. Vrchlického Friedrich Adler), lahůdkářstvích i v přilehlých lokalitách (Spálená ul., kostel sv. Martina ve zdi). Jiné fejetony líčí podomní obchod, včetně tzv. kočebrů, kteří nabízeli v hospůdkách grundle. Na nám. Republiky bývala v 70. l. 19. století pošta - před výstavbou pošty v Jindřišské ulici. O půjčovnách knih se píše na s. 146, o bourání hradeb na s. 168. Fejeton č. 20 popisuje přepravu železničních vagonů ze smíchovské Ringhofferovy továrny přes Karlův most na nádraží Státní dráhy (dnešní Masarykovo) - než byl postaven