Před padesáti lety : drobné vzpomínky z minulosti. - Herrmann, Ignát, 1854-1935 (E-knihovna, 2017)
Vzpomínky na život Pražanů v 70. letech 19. stol., na jejich výlety za hradby, do zahrad pražských pivovarů; na strašidla, kartářky, loutková divadla a různé senzace, na staropražské Vánoce, ale i na vraždy, o nichž se mluvilo léta. Druhý díl vzpomínek českého spisovatele, psaných v l. 1922-1923 do Národních listů, popisuje oslavy pražských Vánoc spojené s vystavováním jeslí, dobové zajímavosti jako hrací strojky, hrací karty, stravu chudých, ale i výlety středních vrstev za Prahu na Vyšehrad, Zelenou lišku, Císařskou louku či do Troje, do hostince Panorama (stával u dnešní stanice metra Hradčanská; je i dějištěm Herrmannových románů). Několik vzpomínek je věnováno vraždám Pražanů a jejich vyšetřování. Tři závěrečné fejetony líčí osudy zkrachovalého doktora práv Josefa Uhra.