Před padesáti lety : drobné vzpomínky z minulosti. - Herrmann, Ignát, 1854-1935 (E-knihovna, 2017)
Vzpomínky na zábavy Pražanů v 70. a 80. letech 19. století, zvláště na plesy, šibřinky, masopustní veselí, taneční školy, na zaniklé divadelní arény i na jubileum Národního divadla r. 1893, na poutě i na zásobování Prahy vodou z kašen. Vzpomínkové fejetony českého humoristy, otiskované v letech 1923-1925 v Národních listech popisují především pražské plesy, sokolské šibřinky (i s etymologií tohoto slova) v době předvánoční i masopustní, dále různé zvláštnosti a rarity, které vábily Pražany doby před vynálezem kinematografu (panorámy, zvěřince, flašinety) i zvyky ve staropražských hospodách a vinárnách. Dále seznamují se zaniklými, převážně dřevěnými divadelními arénami na budoucím Smíchově i Vinohradech i s jejich českým či německým repertoárem. Dvě vzpomínky jsou věnovány osobnostem: hudebnímu skladateli Karlu Komzákovi a politiku Josefu Barákov. Poslední fejeton vypravuje o pražském Němci, který sepsal dějiny tabakismu.