Z pražských zákoutí : humoristické a rázové kresby ze života - Herrmann, Ignát, 1854-1935 (E-knihovna, 2017)
Nejen humoristické povídky o radostech i strastech drobných Pražanů z Podskalí, Petrské čtvrti i okolí Žitné ulice na sklonku 19. století. Povídky, vesměs napsané pro dobová periodika (Národní listy, Švanda dudák) v 80. letech 19. stol., líčí s humoristickým nadhledem život kupců, ševců, krejčích, továrních dělníků, podskalských plavců i ledařů a dalších "obyčejných" lidí ve staré, předasanační Praze, tedy v již zbořených částech Nového Města pražského. Nadto se v nich čtenář dozví, jak trávili Staropražané neděle, kam chodili - ještě za hradby - na výlety, poutě či taneční zábavy. Odhlédneme-li od zábavné tendence povídek, jsou tyto nejen sondou do života chudších vrstev 19. stol., ale i pokladnicí jejich tehdejší mluvy, která je - do určité míry - užívána i po více než století.