Osvobozené kino Mír - Pecháček, Ladislav, 1940- (Oceněná díla, 2017)
Obrazy ze života podivuhodného muže, krejčího a zároveň léčitele Očenáška, který se potýkal s dějinami 20. století dosti osobitým způsobem. "Znárodněný" živnostník Očenášek se ve svém životě setkal s neblahými zákruty dějin, které byl nucen řešit. Díky jeho léčitelským schopnostem mu však do života zasahovala i setkání se samotnými hybateli, případně loutkami těchto dějin, jako byli Stalin, Gottwald i jiní dělničtí prezidenti. Jeho svérázný životní postoj způsobí, že všechny peripetie kupodivu přežije a umírá jako bezmocný sice, nicméně stále sveřepý a ironický stařec. Svérázný je ovšem nejen on, ale i jeho syn, malíř samouk, který příběh svého otce a své vzpomínky na život rodiny i svůj vlastní tak, jak byly postižen dějinnými vlnami, zprostředkovává jako sled obrazů. Ty, převedeny z jazyka výtvarného do slov, vyznívají velmi hořce humorně, jako ostatně celé Velké Dějiny posledních desítek let.