Cesta na poledne - Křístek, Václav, 1954- (Oceněná díla, 2017)
Historický román zachycuje životní osudy mladého Jakuba Krčína z Jelčan v 50. letech 16. století. Sebevědomý a ambiciózní Krčín se po ukončení studia matematiky na Karlově univerzitě vydává na Veliš u Jičína, panství Viléma Trčky z Lípy, který jej jmenoval správcem. Než zde může uplatnit své schopnosti, je nešťastně vtažen do ozbrojeného konfliktu jičínských měšťanů a příslušníků rodu Valdštejnů s nejmocnějším mužem v Podkrkonoší, majitelem dolů a hutí. Svým zásahem si znepřátelí obě strany sporu a hrozí mu zatčení a soud. Od této chvíle již nenachází klid a stále jej pronásleduje nepřízeň osudu. V Olomouci se stává svědkem bojů mezi katolíky a luterány, blízko Nymburku je zatažen do stíhání litevského knížete, údajného vraha a únosce šlechtické dcery, v sebeobraně zabije strýce své milé, účastní se hledání pokladu na opuštěném královském hradě, v Praze, kde právě probíhá za účasti císaře Ferdinanda I. zemský sněm, je obviněn z účasti na studentských bouřích a v