Zlatá čtyřka - Fiker, Eduard, 1902-1961 (E-knihovna, 2017)
Kriminální román se špionážní zápletkou se odehrává v 50. letech 20. století a vypráví o souboji bezpečnostních složek se skupinou západních agentů. Autor zde poprvé uvádí později populární dvojici kapitána Kalaše a vyšetřovatele kriminálky Karlíčka. V dobových mantinelech oficiální literatury napsal autor živý akční příběh o práci příslušníků tehdejší Státní bezpečnosti, kteří řešili případ diverze a dlouho marně hledali hlavu protistátní záškodnické organizace, operující na našem území. Napínavé pátrání odstartovala vražda mladé ženy, snoubenky důstojníka kontrašpionáže, jejíž tělo bylo nalezeno v pohraničí poblíž takzvané mrtvé schránky s ukradeným a přísně utajovaným bezpečnostním kódem. Následují další vraždy, jejichž vyšetřování svede ke spolupráci představitele dvou bezpečnostních složek v postavách kapitána kontrarozvědky Kalaše a svérázného vyšetřovatele kriminálky Karlíčka. Oběma společně se nakonec podaří odkrýt kořeny dramatického příběhu, v němž se spojuje zločin ze zklamané lásky se zločinem proti existenci poválečného československého státu.