Hloubka - Fiker, Eduard, 1902-1961 (E-knihovna, 2017)
Psychologický román s kriminální zápletkou a prvky politické antiutopie je nejambicióznějším dílem známého autora předválečných detektivek. Román je příběhem mírně autobiografického hrdiny, spisovatele nadaného zvláštní schopností hlubokého vcítění. Ten dokáže na sklonku okupace nepochopitelným způsobem předpovědět a prožít smrt své ženy a nenarozeného dítěte. O pár let později ho vyhledá záhadný cizinec tmavé pleti a nabídne mu spolupráci na pokusu s jistou drogou, která může podobnou empatii vyvolat uměle. Cizinec je nadšen vidinou uměle zdokonalovaných lidských duší, spisovatel se po vlastní zkušenosti nepřirozeného prohlubování citů spíše děsí. Autor, známý především svými detektivkami, tu výrazně překročil hranice žánru. "Hloubka" je románem psychologickým, lze ji chápat jako politické podobenství, dočkáme se ale i kriminální zápletky a jejího nečekaného rozuzlení.