Zelený děs - Le Fanu, Joseph Sheridan, 1814-1873 (E-knihovna, 2017)
Pět novel, koncipovaných jako vyprávění lékaře Hesselia, představuje klasiku romantického psychologického hororu. Sbírka, jejíž starší překlad má titul V temném zrcadle, je považována za vrcholné dílo jednoho ze starých klasiků hororového žánru. Skládá se z pěti příběhů, podaných jako podivuhodné případy z praxe německého lékaře Hesselia, které čtenářům předkládá jeho sekretář. První tři (Zelený čaj, Démon a Soudce Harbottle) jsou variacemi na téma nešťastníků, štvaných démonickými zjeveními až k tragickému konci. Zřejmé je psychologické a také křesťanské ladění těchto povídek - groteskní opice, zlověstný skřet i nadpozemský soud se hrdinům zjevují, aby jim připomněli jejich provinění. Novela "Pokoj v hostinci Dragon volant" je detektivním příběhem s hororovými prvky o komplikovaném podvodu, jehož obětí se stal mladý namyšlený Angličan v Paříži. Poslední částí knihy je autorova asi nejznámější povídka Carmilla - vyprávění o krásné upírce, které nepostrádá erotický nádech.