Kostel v mlze - Straka, Josef, 1972- (E-knihovna, 2017)
Soubor textů českého básníka zahrnuje především existenciální témata, formálně nejčastěji zpracovaná veršem v prozodickém tvaru. "Kostel v mlze" je vlastně neoficiálním závěrečným dílem z volného básnického triptychu, jemuž předcházejí sbírky "Hotel Bristol" a "Město Mons". Josef Straka, rodák z Jablonce nad Nisou, vychází v tomto souboru z motivujícího pohledu na dominantu města, kde spatřil světlo světa a prožil své dospívání. Upoutá ho hlavně kostelní věž, pohybující se v šedivých, mlhavých obrysech, v nichž se ocitají i další přilehlé ulice, jimiž básník prochází. "Zaznamenáváš déšť, sněhovou vánici, neprostupnou mlhu," konstatuje autor. Tento nevlídný opar jakoby prostoupil všechny autorovy texty a vtiskl tak charakteristickou známku jeho poetice v této knize. A i když se autor snaží zaznamenávat pohled na své město v úctyhodném rozpětí téměř dvaceti let, zdá se, že jeho celkový dojem se téměř nemění. Stále ho vidí a pozoruje v jakémsi elegickém, podzimním koloritu, v němž zaznívají skeptické, až dekadentně