Suť - Hájek, Jonáš, 1984- (Oceněná díla, 2017)
Básnická prvotina současného třiadvacetiletého autora obsahuje verše, které vznikaly v letech 2003-2006. Hájek zachycuje ve svých verších rozevlátým, někdy až barokně košatým rýmem stav současného světa a společnosti. Jeho básně mají někdy až epigramatickou stručnost, jindy u zvoleného tématu setrvávají poněkud déle, avšak nepochybně si kladou za cíl popsat útržky ze skutečných dějů a situací, které v sobě často nesou až děsivou přízračnost. Tak je tomu třeba v textu, v němž líčí "utrpení stárnoucího muže", na smrt nemocného a hroutícího se patrně kdesi v hruškovém sadě. K této zachmuřené scéně dodává Hájek navíc atmosféru "nastydlého podzimu" a "uťatých větví", takže výsledným dojmem je baladicky nasvícené jeviště, jež nemůže očekávat nic jiného než tragédii. Hned v následujících strofách autor tuto strunu napíná ještě více, mihnou se tu "pravdy půllitrů a jejich dna", symbolizující bezdomovecký "domov naruby", jenž je vzápětí střídán beznadějným pohledem alkoholika.