Rodinný život : (texty 1997-2000) - Pížl, Jaroslav, 1961- (E-knihovna, 2017)
Básnická sbírka současného autora obsahuje především verše s rodinnou tematikou a přírodní reflexe. Podtitul: Texty 1997-2000. Sbírka básní Rodinný život přidává k starým fascinacím ze Světa zvířat nové. Čtenář tu najde ještě vstřícnější gesto, ještě komunikativnější formu, ještě volnější proudění verše, v úhrnu ještě více slasti pro všechny zúčastněné... Volnější tempo, které autor volí pro ztvárnění rodinných či přírodních reminiscencí, mu dalo příležitost zamyslet se v lyricko-epických polohách nad smyslem lidského života, jehož hodnota je vytvářena i navyšována citlivým vnímáním a pozorováním okolního světa. Verše jsou psány svérázným básnickým rukopisem, v němž je často používán volný verš a neotřelé jazykové prvky. S použitím nakladatelské anotace.